voulla velissariou
Δρ. Βούλα Βελισσαρίου

Επιστημονική Διευθύντρια & Διευθύνουσα Σύμβουλος

Περισσότερα
voulla velissariou
Δρ. Βούλα Βελισσαρίου

Επιστημονική Διευθύντρια & Διευθύνουσα Σύμβουλος

Connect

H Δρ Βούλα Βελισσαρίου είναι Κλινική Εργαστηριακή Γενετίστρια και Επιστημονική Διευθύντρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος του κέντρου InterGenetics, a Medicover company, Greece.

H εξειδίκευση της είναι στον τομέα της εργαστηριακής διάγνωσης γονιδιακών και χρωμοσωματικών νοσημάτων στον άνθρωπο. Έχει πτυχίο Βιολογίας από το ΕΚΠΑ και διδακτορικό δίπλωμα (PhD) στη Γενετική από το Πανεπιστήμιο του Cambridge. Υπήρξε μεταδιδακτορική ερευνήτρια με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, με εξειδίκευση στην Κυτταρογενετική. Στη συνέχεια εξειδικεύθηκε στην Κλινική Κυτταρογενετική σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία στην Οξφόρδη και στο Λονδίνο.

Εργάσθηκε στον δημόσιο τομέα στα νοσοκομεία Αγία Σοφία και Αλεξάνδρα στην προγεννητική και μεταγεννητική διάγνωση των χρωμοσωματικών ανωμαλιών. Το 1998 ίδρυσε με τους συνεργάτες της το τμήμα Γενετικής και Μοριακής Βιολογίας στο νοσοκομείο Μητέρα του ομίλου Υγεία, στο οποίο ήταν διευθύντρια επί 15 έτη. Από το 2013 έως το 2015 ήταν διευθύντρια του εργαστηρίου Κυτταρογενετικής στο AlfaLab του Ομίλου Υγεία και από το 2016 έως το 2022 διευθύντρια του τμήματος Γενετικής και Μοριακής Βιολογίας του ομίλου Βιοϊατρική.

Είναι μέλος της επιστημονικής ομάδας η οποία ανέπτυξε το VERACITY, μία από τις πλέον αξιόπιστες εξετάσεις διεθνώς μη επεμβατικού προγεννητικού ελέγχου σε ελεύθερο εμβρυϊκό DNA στο αίμα της εγκύου και συμμετείχε σε πολλές διεθνείς δημοσιεύσεις. Επίσης, υπήρξε αξιολογήτρια του Ε.Σ.Υ.Δ (Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης) κλινικών εργαστηρίων γενετικής διάγνωσης χρωμοσωματικών ανωμαλιών, καθώς και του KOΠΠ (Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Ποιότητας). Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Σ.Ι.Γ.Ε. (Σύνδεσμος Ιατρικών Γενετιστών Ελλάδος), δύο φορές εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. (2015-2017 και 2022-σήμερα), καθώς και εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. της ΠΕΒ (Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων). Ήταν μέλος των επιστημονικών συμβουλίων του νοσοκομείου Μητέρα και του ομίλου Βιοϊατρική. Είναι εκλεγμένη εκπρόσωπος του Σ.Ι.Γ.Ε. στην ECA (European Cytogeneticists Association). Συμμετείχε στην επιτροπή του Σ.Ι.Γ.Ε., στην οποία το Υπουργείο Υγείας είχε αναθέσει τις προτάσεις για τη θέσπιση των όρων και προϋποθέσεων των μεταβατικών διατάξεων για την ειδικότητα της Εργαστηριακής Γενετικής.

Είναι συγγραφέας πολλών δημοσιεύσεων στον τομέα της προγεννητικής και μεταγεννητικής γενετικής διάγνωσης και κριτής άρθρων σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά του χώρου. Έχει επίσης πλούσια διδακτική εμπειρία στον τομέα της.

Βιογραφικό

Connect
Vasiliki Chini.jpg
Δρ. Βασιλική Χίνη

Μοριακή Βιολόγος, Διευθύντρια Εργαστηρίων

Περισσότερα
Vasiliki Chini.jpg
Δρ. Βασιλική Χίνη

Μοριακή Βιολόγος, Διευθύντρια Εργαστηρίων

Η Δρ Βασιλική Χίνη είναι Υπεύθυνη Κλινικών Υπηρεσιών του κέντρου InterGenetics του ομίλου Medicover. Είναι κάτοχος πτυχίου Βιολογίας από το ΕΚΠΑ και Διδακτορικού Διπλώματος στις Κλινικο-Εργαστηριακές Ιατρικές Ειδικότητες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, με εξειδίκευση στην μοριακή διαγνωστική γενετικών συνδρόμων και κληρονομικών ασθενειών στον άνθρωπο. Την περίοδο 2009-2020 εργάσθηκε στο Κατάρ στην διάγνωση κληρονομικών ασθενειών και γενετικών συνδρόμων στα παιδιά, μέσω της ανάπτυξης και ανάλυσης γονιδιακών και γενετικών εξετάσεων με αλληλούχιση επόμενης γενιάς (Next Generation Sequencing, NGS) και άλλες μοριακές τεχνικές (Sanger Sequencing, Real-Time PCR, Microarrays Genome analysis για μοριακό καρυότυπο κ.ά.).

Από το 2018 κατείχε την θέση του Κλινικού Επιστήμονα στο Τμήμα Εργαστηριακής Ιατρικής και Παθολογίας του Νοσοκομείου Hamad Medical Corporation στο Κατάρ, όπου ήταν υπεύθυνη για την μοριακή γενετική διάγνωση με NGS, κληρονομούμενων μονογονιδιακών συνδρόμων στα παιδιά (Whole Exome Sequencing και Trio Exome Analysis) και μεταβολικών συνδρόμων στα νεογνά, στο πλαίσιο του νεογνικού ελέγχου.

Στο ερευνητικό πεδίο, ασχολήθηκε κυρίως με τα Χ φυλοσύνδετα νοσήματα νοητικής υστέρησης και έλαβε μέρος στην έρευνα για τον Αυτισμό, ως μέλος του Autism Project του Κατάρ, και στην ανάλυση γονιδιώματος για το Qatar Genome Project. Το διάστημα 2020-2022 διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ως υπεύθυνη της Μονάδας NGS στο Κέντρο Νέων Βιοτεχνολογιών και Ιατρικής Ακριβείας, ενώ από τον Δεκέμβριο έως τον Ιούλιο του 2021 ήταν υπεύθυνη της Μοριακής Γενετικής στην Διεύθυνση Γενετικής του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία».