Αναζήτηση
Η μέθοδος, που ονομάζεται και συγκριτικός γονιδιωματικός υβριδισμός σε μικροσυστοιχίες (arrayCGH – aCGH), επιτρέπει την μικρο-ανάλυση του ανθρώπινου γονιδιώματος σε 10-100 φορές μεγαλύτερη λεπτομέρεια σε σχέση με τον κλασσικό καρυότυπο. O μοριακός καρυότυπος έχει επιφέρει επαναστατικές αλλαγές στην κλινική κυτταρογενετική και σήμερα αποτελεί τη μέθοδο αναφοράς για τη διάγνωση πολλών γενετικών νοσημάτων (νοητική υστέρηση, αναπτυξιακή καθυστέρηση, συγγενείς δυσπλασίες, κ.λπ.) που συνδέονται με ποσοτικές χρωμοσωματικές ανωμαλίες, δηλαδή ελλείμματα και διπλασιασμούς (Copy Number Variations – CNV’s), όχι μόνο στη μεταγεννητική διάγνωση, αλλά και στον προγεννητικό χρωμοσωματικό έλεγχο.
Αποκαλύπτει χρωμοσωματικές ανωμαλίες που καταρχήν θα έβρισκε ο κλασσικός καρυότυπος (π.χ. τρισωμία 21, κ.α.), αλλά και πάμπολλες άλλες υπο-μικροσκοπικές ανωμαλίες, που αφορούν μικρές περιοχές χρωμοσωμάτων που λείπουν (ελλείμματα) ή που έχουν διπλασιαστεί (διπλασιασμοί) και που δεν αποκαλύπτονται με τον κλασσικό καρυότυπο.
Να υπενθυμίσουμε ότι ο μοριακός καρυότυπος δεν είναι σε θέση να ανιχνεύσει ισοζυγισμένες χρωμοσωματικές αναδιατάξεις (π.χ. ισοζυγισμένες μετατοπίσεις, αναστροφές), τριπλοειδία, χρωμοσωματικούς μωσαϊκισμούς σε ποσοστό <15-20%, καθώς και μεταλλάξεις γονιδίων που αποτελούν και την πιο συχνή αιτία χιλιάδων γενετικών νοσημάτων, όπως η μεσογειακή αναιμία, η ινοκυστική νόσο, κ.α.
Ελλείμματα/διπλασιασμοί μεγέθους ≥100Kb σε περίπου 800 στοχευμένες χρωμοσωματικές περιοχές με γνωστή κλινική σημασία(βλέπε ενδεικτικό Πίνακα)
Ελλείμματα/διπλασιασμοί μεγέθους ≥350-500Kb σε άλλες περιοχές κατά μήκος όλων των χρωμοσωμάτων (backbone). Πιο συγκεκριμένα, ελλείμματα ≤350 Kb και διπλασιασμοί ≤500 Kb στις περιοχές αυτές δεν αξιολογούνται και δεν αναφέρονται.